În fiecare an pe 29 Ianuarie este sărbătorită Ziua internațională a Puzzle-urilor.

Jocul de puzzle este unul dintre cele mai indicate exerciții pentru creier și asta datorită unui englez, care în jurul anului 1760 a desenat pe hârtie o hartă ce conținea toate țările și apoi a decupat fiecare țară în parte. Scopul său a fost să-i învețe geografia mai ușor pe copii. Timp îndelungat puzzle-ul a fost folosit ca material didactic pentru lecții de geografie, matematică și limba română. Treptat, au apărut și alte imagini: portrete, bătălii istorice și evenimente biblice.

În secolul al XIX-lea puzzle-ul a început să se răspândească rapid și în America, datorită introducerii puzzle-urilor pe suport de carton, care au redus considerabil prețul producției, în secolul XX puzzle-ul a atins apogeul în dezvoltarea lor, datorită tehnologiilor de imprimare moderne, care au permis reproducerea unor picturi celebre.

Însă, în forma obișnuită de puzzle aşa cum le vedem noi, ele au apărut în anul 1909, atunci când compania “Parker Brothers” a început producția în masă a acestui joc.

Conform Guinnes World Records, puzzle-ul cu cele mai multe piese a fost realizat de 1.600 de studenți ai Universitații de Economie din Ho Chi Minh City (Vietnam), în anul 2011 și a constat într-un număr de 551.232 piese, iar puzzle-ul a atins suprafața totală de 14,85mx23,20m. Puzzle-ul a reprezentat o floare de lotus cu șase petale în reprezentare simbolică a celor șase domenii de cunoaștere avute în vedere de metoda de studiu Mindmap. Studenților le-au trebuit 17 ore pentru a separa mai întâi cele 3.132 de secțiuni, fiecare conținând 176 de piese, în care a fost împărțit puzzle-ul și apoi reasamblat pentru a crea puzzle-ul.

Cel mai mare puzzle comercializat este „Memorable Disney Moments”. Acesta conține 40.320 de piese și prezintă 10 scene din cele mai îndrăgite desene animate Disney. Jocul cântărește aproximativ 20 de Kg și măsoară aproape 140 mp.

Voi când ați lucrat ultima oară la un puzzle?

REDACȚIA

Sursa: . https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-jigsaw-puzzle-most-pieces