Pe 20 ianuarie e ziua pinguinilor – Penguin Awareness Day, dar pinguinii se mai serbează și pe 25 aprilie. Așadar, ziua de azi este dedicată cunoașterii pinguinilor.

Pinguinii sunt unele dintre cele mai îndrăgite păsări din lume, datorită eleganței lor îmbinate cu stângăcia de care dau dovadă. La orice grădină zoologică, pinguinii se află în centrul atenției, fie că vorbim de vizitatori adulți sau copii.

Ziua Pinguinilor a fost creată pentru a sărbători această pasăre specială și pentru a-i încuraja pe cei din jur să învețe mai multe despre pinguini și, totodată, să fie conștienți de pericolele la care aceștia sunt supuși, pericole care trebuie înlăturate prin toate eforturile posibile.

Pinguinii sunt păsări acvatice fără zbor. Ele se găsesc în principal în emisfera sudică. Potrivit Raportului de Stat al Peninsulei Antarctice 2017, numărul de pinguini este estimat a fi 12 milioane. Altele decât Antarctica, pinguinii pot fi găsiți, de asemenea, în mod natural în Australia, Noua Zeelandă, America de Sud și Africa de Sud; deși în restul lumii, sunt ținute în captivitate. Pinguinii au o durată de viață de 15 până la 20 ani în funcție de specie.

Mai multe despre pinguini

Există 18 diferite specii de pinguini, deși există o confuzie asupra rockhopperului nordic și speciilor de rockhopper din sud, care sunt adesea numărate ca o singură specie. Cea mai mare specie este Emperor Penguin, care măsoară 123 cm înălțime și cântărește până la 90 de kilograme. Cea mai mică specie de pinguini este Little Blue Penguin cu o înălțime de 41 cm și cântărește aproximativ două kilograme. Aceste păsări sunt considerate cea mai rapidă înotare a tuturor păsărilor și a celor mai adânci scafandri din toate speciile de păsări. Pinguinii au o caracteristică numită contrasadă, care este modul în care păsările sunt colorate cu spatele negru și un alb față. Un alt fapt uimitor despre pinguini este că sunt carnivori și își prind mâncarea în mare.

Protejarea pinguinilor

Directorul Polar al Programului WWF, Rob Downie, a comentat despre Ziua Mondială a Penguinului, în care se afirmă că schimbarea climatică amenință pinguinii și că este nevoie urgentă de combaterea schimbărilor climatice prin onorarea acordului privind climatul de la Paris. El a continuat să afirme că pinguinii s-au adaptat perfect pentru a supraviețui celui mai dur mediu din lume.

La mulţi ani pinguinilor şi nu uitaţi! A proteja viaţa şi mediul pe Terra, înseamnă să te respecţi pe tine şi să-ţi acorzi dreptul de a locui pe Pământ!

REDACȚIA