În fiecare an, data de 27 Ianuarie se marchează ca „Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” datorită faptului că în anul 1945, în această zi, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz – Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

6 millioane de evrei au suferit cruzimea umană declanşată de regimul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cifră care este cel mai frecvent notată de istorici. Holocaustului se mai adaugă şi peste 5 milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa 3 milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. S-a constatat că numărul total al copiilor ucişi se ridică la circa 1,5 milioane.

Deși regretabile aceste fapte odioase, datoria noastră este să nu uităm datele pe care istoria universală ni le oferă pentru ca generatiile viitoare să nu comită aceleași greșeli.

REDACȚIA