26 Iunie este altă zi importantă pentru noi ca popor. Dacă acum 2 zile a fost ”Ziua IEI”, astăzi sărbătorim simbolul nostru național, astăzi ne sărbătorim propriul drapel!

   Așa că, haideți să vă spunem câteva amănunte pe care noi le-am găsit mai interesante despre drapel.
În primul rând, originile celor 3 culori, respectiv albastru, galben și roșu se află încă din vechime, din perioada stindardului cu balaur creat de daci și preluat apoi de români în însemnele militare ale armatei.
În 1840, ca să diferențieze drapelul de luptă de cel de război, domnitorul Ghica a adoptat un nou model pentru cel dintâi: tricolor roșu-galben-albastru, cu roșul în partea superioară și lățimi egale ale benzilor. În centru se afla un scut alb brodat cu aur și mobilat cu acvila valahă, încoronată princiar și cruciată, apoi în 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”)

   Ulterior, Constituția din 1866 a României prevedea la articolul 124: „culorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”. Ordinea și dispoziția culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaților în ședința din 26 martie 1867. Astfel, potrivit propunerii lui Nicolae Golescu, ele au fost așezate întocmai ca la 1848. Lucrările comisiei au continuat și în ziua de 30 martie și, în urma votului pozitiv al Senatului, s-au soldat cu adoptarea „Legii pentru fixarea armelor României” la 12/24 aprilie 1867.
   În acest sens, vă dorim o zi a drapelului cât mai frumoasă, cu un cer cât mai albastru, un soare cât mai galben și vinul cât mai roșu!
 
REDACTIA