În luna Iunie 2021 s-a dat startul, în format online, la o serie de evenimente organizate la nivel global, intitulate ”Săptămânile Chinezești ale Culturii şi Turismului 2021”, evenimente organizate sub egida Ministerului Culturii și Turismului din China, Centrul Cultural Chinez din București, în colaborare cu Centrul Chinez pentru Schimburi Culturale cu Străinătatea, precum şi Departamentul pentru Cultură şi Turism din Provincia Zhejiang. De asemenea ca partener special al evenimentului, în România, este Asociația Cultural – Sportivă și de Tineret “Marele Zid”.

In “cloud” regasim o serie de resurse online atent selecționate, pe tema ”Frumoasa Chină”, cu un conținut bogat, specific și captivant, accesibile iubitorilor Chinei din România.

Timp de o lună, filme de promovare, expoziții, scurtmetraje, micro-cursuri, gastronomie și călătorii grupate în trei categorii, respectiv: ”minunata arhitectură rurală”, ”atracțiile zăpezii” și ”gastronomie”, spun poveștile Chinei, promovează Jocurile Olimpice de Iarnă, ce se vor organiza la Beijing și prezintă frumusețea culturii și meleagurilor chineze. Spre exemplu, zilele trecute, în China a avut loc Festivalul Tradițional al Bărcii Dragonului, numit si Festivalul Duanwu care se sărbătorește anual, în a cincea zi a celei de-a cincea luni din calendarul lunar chinezesc, și reprezintă o tradiție veche de 2.000 de ani, celebrată la nivel național sub diferite forme, în memoria poetului antic Qu Yuan, care s-a sinucis din dragoste pentru țara sa în timpul perioadei Statelor Combatante (475-221 î.e.n). Pentru marcarea momentului în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei din centrul Chinei, a avut loc un spectacol de gală susținut de artiștii din localitate, exemplu fiind trupa „Hand in Hand, 2021 Wuhan Dragon Boat Festival Gala Show” care a pus în scenă Opera Han, spectacol de păpuși, acrobații, interpretare la instrumente, precum și cântece și dansuri etnice, aducând festinuri vizuale publicului.

 

REDACTIA