Nordic walking, sau mersul nordic este o activitate sportivă de receere desfășurată în aer liber. Deși se mai numește și ”mers”, această activitate presupune mult mai mult decât simplitatea de a pune un picior în fața celuilalt. Viziunea acestui sport este de a solicita întreaga musculatură prin utilizarea de ”bețe pentru nordic walking” (acestea fiind diferite față de bețele clasice pentru drumeții pe munte).

   Un mic istoric al acestui sport este că în 1994, sportivul finlandez Marko Kantaneva a publicat o metodă a mersului cu bețe, inspirată din ski, pe care a completat-o, pe parcurs, cu o serie de exerciții destinate pentru a antrena și a îmbunătăți forma fizică. În anii 2000, diferiți sportivi francezi au fost implicați în dezvoltarea mersului nordic. Începând cu 2009, acest sport este reglementat de Federația Franceză de Atletism.

Ca și beneficii, comparativ cu mersul normal, Nordic walking presupune aplicarea forței bețelor cu fiecare pas. Nordic walkers folosesc mai mult din întregul lor corp (cu o intensitate mai mare) și primesc stimularea fitnessului care nu este prezentă în mersul normal. În urma unor studii ștințifice, s-a estimat că mersul nordica ar produce o creștere de până la 46% a consumului de energie, comparativ cu mersul normal, deoarece acesta activează aproximativ 80% din grupele musculare, ceea ce înseamnă un beneficiu substanțial în arderea caloriilor.

   Nordic walking, deși pare doar un simplu mers, este un sport de anduranță, excelent pentru a te menține în formă. De regulă, acesta nu are o categorie de vârstă anume, mai degrabă se adresează femeilor și bărbaților care nu sunt obișnuiți cu efortul fizic. O parte buna a acestui sport este aceea ca, nu are nici un efect negativ asupra ligamentelor, genunchilor, glezelor sau zonei lombare. Cu toate acestea, în cazul persoanelor care prezintă un traumatism venos, tromboze venoase, traume ale coloanei vertebrale sau boli cardiace grave, mersul nordic trebuie efectuat la recomandarea medicului.

Pentru echipament, mersul nordic utilizează urmatoarele:

-Bețele speciale pentru acest sport cu vârf rotunjit și cu mănuşi detașabile.

– Haine care îţi permit o mai mare libertate de mişcare și care sunt respirabile.
– Încălțăminte confortabilă, mai ales daca efectuați trasee lungi. Eventual și o pereche impermeabilă pentru zilele ploioase.
– Eventual si un ceas cardio (care măsoară frecvența cardiacă) cu GPS încorporat pentru a îți înregistra traseele, cât și performanța, distanța, ritmul cardiac și consumul caloric
– Și normal, o sticlă cu apă deoarece hidratarea este importantă

REDACȚIA